We doen er alles aan om fraude te voorkomen. Toch brengt iedere transactie risico's met zich mee. Daarom raden we verkopers aan een proactief beleid te voeren op het gebied van risicobeheer.
Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Geen van de onderstaande waarschuwingssignalen betekent per definitie dat een bestelling frauduleus is, maar het is belangrijk om op het volgende alert te zijn:
Het verzendadres is een locatie met een hoog risico.
Dit zijn plaatsen die bekend staan als fraudegevoelig. Zoek online naar een lijst van landen en regio's met een hoog risico.
De bestelling is groter dan normaal.
De klant vraagt na betaling om het verzendadres te wijzigen.
Je ontvangt binnen korte tijd een uitzonderlijk groot aantal internationale bestellingen.
Je ontvangt een uitzonderlijk groot aantal bestellingen op een ongebruikelijk tijdstip.
Je ontvangt meerdere bestellingen van verschillende klanten met hetzelfde verzendadres.
Je ontvangt rond hetzelfde tijdstip meerdere bestellingen van dezelfde PayPal-rekening.
Een klant heeft te veel betaald.
Er worden veelvouden van hetzelfde product besteld.
Een klant verzoekt om spoedverzending of levering op de volgende dag.
Een klant gebruikt een verdacht e-mailadres.
Een bestelling moet naar een verdacht verzendadres worden verzonden.
De hoeveelheid tijd die je aan fraudepreventie besteedt, is afhankelijk van wat je verkoopt, wie je klanten zijn en hoeveel risico je bereid bent te nemen. Als je dure producten verkoopt waar veel vraag naar is, is het nog belangrijker goede processen voor fraudepreventie en opsporing te hanteren.
Je bent zelf verantwoordelijk voor verliezen door fraude die niet in aanmerking komen voor PayPal Verkopersbescherming. Opportunistische fraudeurs profiteren van bedrijven die zich niet bewust zijn dat ze risico lopen op fraude. Jij kent je eigen bedrijf het beste. Jij weet wie je belangrijkste klanten zijn en je kent hun koopgedrag. Er is geen enkele betalingsverwerkende instantie die deze zaken zo goed kent als jijzelf. Daarom is het belangrijk dat je zelf actief betrokken bent bij het risicobeheer.
PayPal levert geen enkel juridisch, financieel of zakelijk advies, en PayPal is niet verantwoordelijk voor de manier waarop je omgaat met geschillen en terugboekingen. Doe altijd zelf onderzoek en vraag waar nodig professioneel advies.